Over Honderd

 

Sinds 1 september 2014 heb ik afgeteld van 100 naar 1 in mijn persoonlijke hitparade. Ik ben eigenlijk al op 120 begonnen; ik kon het niet laten.

In het menu bovenaan ook ‘Kort’, met daarbinnen van alles wat: groepen die er niet bij zijn, artiesten die in Honderd 2 of 3 keer voorkomen, weetjes, halve theorieën en rariteiten.

‘Radio Honderd’ is geen radiozender of -uitzending, maar wel een Spotifyplaylist van 100 platen die in Honderd hádden kunnen staan.

Voor wie lak heeft aan een persoonlijke hitlijst zijn er categorieën met muziekgenres, die – toegegeven – enigszins anders worden opgelijst dan in de gemiddelde popencyclopedie.

De tags maken het mogelijk via de besproken artiesten rond te neuzen. Ik hoop dat er hier en daar wat te ontdekken valt.

Er is ook een aanleiding.

In het schilderij ‘The hot one hundred’ rangschikt Peter Davies 100 namen in rijen en kolommen. Het werk is eigenlijk een veelkleurig Excel-spreadsheet van 6 bij 2 1/2 meter, één waarin je via Ctrl-toetscombinaties uiteraard niks kan veranderen.

Davies maakt een soort Wie is Wie van de kunstwereld, een persoonlijke hitlijst met bekende namen naast beginnende artiesten. Op 1 staat Richard Patterson, een vriend van Davies, waardoor het werk ook een Ons kent Ons is.

 

image

 

Een schilderij van een persoonlijke kunstenaarshitparade heeft een persoonlijke muzikale hitparade uitgelokt. Ik heb 100 platen of cd’s gerangschikt. Albums of full-cd’s zo u wil. In singles doe ik hier niet. Ik heb de lijst Honderd genoemd. De pikorde werd bepaald door een hoogst persoonlijke muzikale voorkeur. De selectie gebeurde op louter intuïtieve gronden. Ik ken mijn nummer 1 niet persoonlijk.

100 platen. 100 uitverkoren commerciële producten waar hart en ziel in is geïnvesteerd. Al dat hart en al die ziel daarna gerangschikt in een top 100. Is zo’n lijst niet vooral een collectief gebeuren, én een jaarlijkse radiohoogdag met telefoontjes en prijzen, zowel op de pop- als op de klassieke zenders? Ik zit zonder tegenargumenten. Anderzijds, die lijsten komen uit bij de grootste gemene delers: Nirvana, Pink Floyd en Led Zeppelin aan de ene en Bach, Bach en Bach aan de andere kant. Ik kom al eens ergens anders uit.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s